20.8.12

Peter Greenaway, CBE

Greenaway s-a născut pe 5 aprilie 1942 la Newport, Monmouthshire (mama sa a fost welşă), dar a crescut la Southeast England. Familia sa a părăsit South Wales cînd Greenaway avea trei ani şi s-au mutat la Essex. De timpuriu, el decide să devină pictor. El arată un interes pentru cinemaul european, mai întîi pentru Bergman, apoi pentru reprezentanţii noului val (The New Wave - La Nouvelle Vague) cum este Godard, şi în mod special Resnais.

În 1962 el începe studiile la Walthamstow College of Art, unde prieten apropiat l-a avut pe muzicianul Ian Dury (pe care l-a distribuit ulterior în The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover). Acolo, Greenaway va petrece următorii trei ani pregătindu-se să devină pictor muralist şi a realizat cel dintîi film al său Death of Sentiment, un eseu despre furniturile bisericeşti, filmat în patru mari cimitire londoneze. În 1965 el se alătură Biroului Central de Informaţii (COI), unde va rămîne cinsprezece ani, ca editor de film şi apoi ca regizor. În timpul acesta el începe să-şi realizeze propria filmografie de filme experimentale, care începe cu Train (1966), alcătuit din secvenţe cu ultimului tren cu aburi în staţia Waterloo, montat cu o coloană sonoră de muzică concretă. Tree, realizat în 1966, a fost un omagiu adus copacului care a crescut în peretele exterior al Royal Festival Hall în South Bank, London. În 1970, Greenaway devine încrezător şi ambiţios, şi realizează Vertical Features Remake şi A Walk Through H . Primul este o examinare a variaţiilor aritmetice în structura montajului, iar al doilea este o călătorie pe diverse harţi ale unor lumi fictive.

Marcajul caracteristic al majoritaţii filmelor lui Greenaway constă în puternica influenţă a artei renaşterii şi, în particular, al compunerii scenelor şi a luminii în pictura flamandă, cu contrastul dintre costume şi nuditatea firească, dintre natură şi arhitectură, dintre accesorii şi persoane, dintre plăcerea sexuală şi suferinţa morţii.

Greenaway a lucrat adesea cu compozitorul Michael Nyman, care i-a compus muzica unor filme.

În 1980 Greenaway a livrat The Falls (primul sau lung-metraj), un mamut, ceva fantastic, o absurdă enciclopedie de materiale prinse „din zbor” care prezintă relatările a nouă zeci şi două de victime ale unui eveniment necunoscut - Violent Unknown Event (VUE).
În anii ’80 am putut vedea unele dintre cele mai cunoscute filme ale lui Greenaway, The Draughtsman's Contract (1982), A Zed & Two Noughts (1985), The Belly of an Architect (1987), Drowning by Numbers (1988), şi succesul sau cel mai mare (şi mai notoriu), The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover (1989). El a colaborat cu artistul Tom Phillips într-un semi-serial de televiziune intitulat A TV Dante, dramatizînd cîteva dintre primele cîntece din Infernul lui Dante. Anii ’90 au adus spectaculosul Prospero's Books (1991), controversatul The Baby of Mâcon (1993), The Pillow Book (1996) şi 8½ Women (1999).

La începutul anilor ’90, Greenaway scrie zece librete de operă cunoscute sub denumirea de serialul Death of a Composer, negocierea cu moartea a zece compozitori, de la Anton Webern la John Lennon. Ceilalţi compozitori, pe de altă parte, sînt toţi fictivi, iar unul este un personaj în The Falls. Louis Andriessen l-a întrupat pe al şaselea, Rosa - A Horse Drama (1995).

Greenaway a finalizat un ambiţios proiect cinematografic The Tulse Luper Suitcases, un extravagant şi inovativ proiect multimedia, alcătuit din cinci filme.

Greenaway predă deasemenea cinematografia la European Graduate School din Saas-Fee, Elveţia, unde conduce intensive seminarii de vară. În 2002 el a primit un onorant doctorat de la departamentul de Media şi Comunicare. El a fost declarat CBE (Commander of the British Empire) în 2007 New Year’s Honorous list.

El a contribuit deasemenea la Visions of Europe, o colecţie de scurt-metraje ale unor diverşi regizori din întreaga comunitate europeană. Contribuţia sa în numele Angliei se numeşte The European Showerbath.

La începutul lui 2005 Peter Greenaway a anunţat intenţia de a realiza un film despre pictorul olandez Rembrandt van Rijn. Filmul, care va fi lansat probabil in 2007, este intitulat Nightwatching.

Pe 7 iunie 2005, Peter Greenaway a prezentat în Amsterdam primul său VJ performance în cadrul unui eveniment artistic de club. Cu muzica de DJ Serge Dodwell (aka Radar) ca fundal, VJ Greenaway a folosit pentru prezentarea sa un sistem special constînd în ecrane mari cu plasmă controlate prin atingere, pentru a proiecta nouă zeci şi două de „poveşti” Tulse Luper pe douăsprezece ecrane din Club11, mixînd live imaginile.


(În româneşte de Gabi Stamate)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.